X
تبلیغات
خلخال -

غذاهای محلی شهرستان خلخال

غذاهای سنتی در هر منطقه و قومی بخشی از آداب و رسوم مردم آن منطقه است . غذاها نیز مانند هر ویژگی و عادت فرهنگی ، از عوامل مختلفی در طول تاریخ یک قوم و در طی سال های متمادی شکل گرفته اند . این عوامل مختلف هریک به نوعی و در یک مقدار مشخص تاثیر گذار بوده اند . گاهی عوامل طبیعی و جغرافیایی و گاهی عوامل دیگری همچون روحیات یک قوم و سلیقه ی آنها تاثیر گذارتر بوده اند . اما در کل همه ی عوامل مختلف دست در دست هم داده و در طی سال ها و در یک روند تکاملی یک نوع غذای خاص را برای ما به میراث گذاشته است .

یکی از غذاهای سنتی شهر خلخال که از سال های دور پخته می شود خورشت زغالاقلیه ( زغالا قیله ) است که به جرات می توان گفت این غذا جز غذاهای ویژه ی این منطقه است . مواد اولیه اصلی این غذا عبارتند از گوشت ، زغال خشک ، گردو ، لپه ، سیر . در کنار این ها از میوه ها و سبزیجات دیگری به عنوان طعم دهنده استفاده می کنند ، همچون بِه ( هیوا ) ، نعناع و زردآلو . همه ی این مواد در گذشته یا از منابع محلی و روستاهای اطراف و یا از شهرهای مجاور تامین می شدند . گردو ، زردآلو و هیوا از سال های دور در باغ های هیرو و روستاهای اطراف بوده و اکنون نیز برداشت می شود . سایر مواد همچون زغال و سیر از شهرهای شمال وارد  می شدند .

نکته ی جالب توجه در مورد خورشت زغالاقلیه ، تاثیر روحیات و سلایق مردم منطقه در طرز پخت این غذاست . به طوری که در بین خانواده های شهر این خورشت در طعم ها و سبک های مختلفی پخته می شود . با اینکه از مواد اصلی اولیه یکسانی استفاده می شود ، اما هر یک دارای شکل و مزه مخصوص به خود است ، که در سطور آتی شرح داده می شود .

طرز پخت  :

روش اول

مواد اولیه : (  برای 5 نفر ) :

-          گوشت خورشتی ( تکه تکه شده ) 400 گرم

-          پیاز دو عدد

-          زغال خشک ( بدون هسته ) 3 الی 4 قاشق غذا خوری

-          لپه حدودا 100 گرم

-           گردو 150 گرم

-           سیر دو عدد

-          نعناع خشک دو قاشق غذا خوری

-          بِه ( هیوا )

-          ادویه و روغن .

گوشت را همراه با  یک عدد پیاز خرد شده  و ادویه در زودپز یا قابلمه به مدت 5 دقیقه تفت می دهیم . در مرحله ی بعد گردو ، لپه ، سیر های حبه حبه شده  و زغال به آن اضافه کرده و روی آن آب می ریزم ، تا خوب بپزد . نکته ی قابل توجه این است که وجود زغال مانع له شدن و باز شدن لپه ، گردو و سیر می شود .

بعد از پختن گوشت ، یک عدد پیاز را خرد کرده و در روغن سرخ می کنیم . بعد از سرخ شدن پیاز ، نعنای خشک را به آن اضافه کرده و با حرارت ملایم به مدت 2 الی 3 دقیقه تفت می دهیم .گوشت پخته شده را همراه با مواد دیگر روی آن می ریزیم . برای طعم بهتر می توانیم تکه های  میوه بِه را به آن بیفزاییم . بعد از جا افتادن ( جوشیدن با حرارت ملایم به مدت 20 الی 30  دقیقه )، آماده ی سرو است .

روش دوم :

مواد اولیه : (  برای 5 نفر ) :

-          گوشت خورشتی ( تکه تکه شده ) 400 گرم

-          پیاز یک عدد

-          زغال خشک ( بدون هسته ) 3 الی 4 قاشق غذا خوری

-          لپه پخته حدودا 100 گرم

-           گردو له شده 200 گرم

-           سیر دو عدد

-          بِه ( هیوا )

-          ادویه .

در روش دوم  همانند روش قبلی گوشت را همراه با  یک عدد پیاز خرد شده  و ادویه در زودپز یا قابلمه به مدت 5 دقیقه تفت داده وروی آن آب می ریزم ، تا خوب بپزد .  بعد از پخته شدن گوشت ، گردوی  له شده را همراه با لپه ی پخته ، سیر و زغال را به آن اضافه کرده و روی حرارت ملایم به مدت 30 الی 40  دقیقه می جوشانیم تا جا بیافتد . در این حالت نیز از بِه استفاده می شود .

در برخی از موارد در هر دو روش از زردآلو نیز به جای بِه استفاده می کنند ، که البته طعم ترش خورشت را عوض می کند و مزه ی آن را کمی شیرین تر می کند .

همچنین شهرستان خلخال نان های سنتی نیز دارد که عبارتند از :نزیک ( معمولی یا شیرین ) ـ تل تل ـ چای چورگی

+ نوشته شده در  جمعه 26 اسفند1390ساعت 8 قبل از ظهر  توسط سید حامد مدنی  |